Paspoort: Aaltje

Aaltje paspoort

Paspoort: Aaltje

bullhorn

OFFICIËLE NAAM: Nematode. Dit betekent in het Grieks ‘draad-achtige’.

ROEPNAAM: Aaltje of rondworm.

globeADRES: In elke vochtige bodem maar bijvoorbeeld ook in mos- of algenlagen, op bomen en natte daken. Verder ook in zeeën, rivieren, dieren en mensen (!).
binocularsSIGNALEMENT: Wit wormpje van meestal  0,1 tot 1 mm lang, dus nauwelijks met het blote oog zichtbaar. Maar sommige aaltjes kunnen wel 8 meter worden! Gigantisch, zoals de naam van het aaltje al zegt (Placentonema gigantissimum).
LEEFTIJD: Afhankelijk van de soort kan een aaltje enkele weken tot twee jaar oud worden.
usersBEVOLKINGSDICHTHEID: 100-4500 aaltjes in een handje grond.
sitemapFAMILIE: In de Nederlandse bodem komen wel 1200 verschillende soorten aaltjes voor.
cutleryETEN: Schimmels, bacteriën, planten en ook andere aaltjes... Ze helpen een ecosysteem in balans te houden, door schimmels en bacteriën op te eten. Aaltjes zijn op hun beurt weer een lekker hapje voor andere bodembewoners, zoals springstaarten en mijten. Onmisbare diertjes dus!
newspaperIN HET NIEUWS: Aaltjes komen vaak negatief in het nieuws, omdat sommige soorten landbouwgewassen aantasten. Denk aan aardappelmoeheid: dat wordt door aaltjes veroorzaakt. In de Nederlandse bodem komen ruim 1200 soorten aaltjes voor en hiervan zijn er maar 100 schadelijk voor planten. De good guys winnen het dus ruim.
flaskWETENSCHAP: Het aaltje met de naam Caenorhabditis elegans wordt in de wetenschap veel gebruikt voor onderzoek naar genen, de informatiedragers in zijn én in ons lichaam. Dit aaltje was het eerste dier waarbij al die genen in kaart zijn gebracht! Aaltjes worden ook gebruikt in de natuur om vervuiling op te sporen. Sommige soorten komen namelijk alleen maar voor op vervuilde grond.